Nelson Mandela to be...

Nelson Mandela Whitney.jpgPénteken kitöltöttem egy rövid tesztet. Az volt a kérdés, hogy a személyiségjegyeim alapján melyik népszerű politikai vagy vallási vezető lennék. Mielőtt megválaszoltam volna kérdéseket, két gondolat is eszembe jutott: II. János Pál Pápa nem lehetek, mivel református vagyok. A Dalai Láma pedig túlságosan megfontolt és harmonikus hozzám képest.

A teszt végén számomra is meglepő eredmény született: Nelson Mandela... Mandela 1918-ban született a Dél-Afrikai Unióban. Jogászként, 1964-es bebörtönzéséig aktívan szót emelt az apartheid (faji elkülönítés) rendszere ellen. Az apartheid szigorú törvényei letartóztatással vagy azonnali börtönbüntetéssel fenyegették azokat a feketéket, akik  megsértették az előírásokat. A Fokváros melletti hírhedt Robben-szigeten tartották fogva, ahol életfogytig tartó kényszermunkára kötelezték. 

Végül 1990-ben szabadult a 27 esztendős fogságból. 1994-ben Dél-Afrika első fekete államfőjévé választották. 1999-től már nem vállalt elnöki szerepet, azonban politikai és közéleti szempontból egyaránt tevékeny maradt. 2007-ben a kezdeményezésére alakult meg a Világ Bölcsei (Global Elders) nevű szervezet. Célja, hogy korábbi politikusok és békeaktivisták segítségével közösen keressenek válaszokat, olyan bolygó szintű problémák megoldására, mint a munkanélküliség, a háborúk, a globális felmelegedés vagy az AIDS. Elnöksége után az AIDS elleni küzdelem egyik szószólójává vált. (2005-ben második fia Makgatho Mandela AIDS-ben hunyt el.)

Mandela maga az erő és a valódi kitartás jelképe, hiszen  egész életében keményen küzdött a hátrányos megkülönböztetés ellen. Mottója: "Mindig hihetetlennek tűnik, amig meg nem teszed."