A jóga, mint terápiás módszer

img_7197.jpg

(Vaszisthászana - Fotó: Pákozdi Rita)

A Senior Jóga képzés befejezése után szerettem volna további ismerteket szerezni a jógáról mert azt éreztem, hogy belenyaltam egy fagyiba és mégtöbb gombócot kérek belőle. Ezért - Anikó javaslatára - megpályáztam a Sarasvati Alapítvány ösztöndíját és így 2017 márciusában elkezdhettem  a 200 órás Ayurvédikus Jógaterapeuta képzést. A múlt hónapban (június 17-18) befejeztem az első félévemet és most röviden összefoglalom Nektek a tapasztalataimat.

Az első félév végére vitathatatlanná vált számomra az a tény, hogy az Ayurvéda és Jóga két egymással szorosan összefüggő rendszert alkotnak. Az ayurvédikus gyógyászat több ezer éves rendszere három féle testtípusban gondolkodik (Vata, Pitta, Kapha), amiket dósáknak nevezünk. Az egyes dósáknak megvannak a fizikai és lelki jellemzői ezért nem mindegy, hogy - terapeutaként - milyen jógagyakorlatsort álítunk össze az embereknek. Természetesen az sem mindegy, hogy az adott dósához tartozó ember, hogyan táplálkozik és miként éli a mindennapjait.

A jóga és az ayurvéda együtt alkalmazva alkalmas lehet(!) arra, hogy megelőzzük vele bizonyos betegségek illetve hiányállapotok kialakulását.

A félév során megtanultuk elhatárolni egymástól az ayurvédát és a nyugati gyógyászati módszereket. Fontos kiemelni azt is, hogy az ayurvéda nem csak a fizikai testtel foglalkozik, hanem az egész Embert kezeli holisztikus (test, lélek, szellem) szemléletben. Az Ayurvédikus szemlélet részeként megjelenik az úgynevezett finomenergetikai (láthatatlan) test fogalma. A finomenergetikai test főbb vezetékei a nádik és a 3 fő nádi kereszteződésében (Ida, Szusumna, Pingala) található a 7 csakra (erőközpont), amiken kereszttül energiát veszünk fel vagy adunk le a környezetünkbe/az Univerzumba.

A haladó jellegű jóga gyakorlásokon túl a hallgató bepillantást nyerhet, a jógához kapcsolódó filozófiai rendszerbe megismerve annak a legfontosabb alapelveit, amelyek szerint egy jóginak vagy jógininek (gondolok itt a hölgyekre) illik élnie az Életét.

Személyes kedvencem a "Nem ártás vagy erőszak nélküliség elve",amely szerint próbáljunk meg úgy élni, hogy másoknak és magunknak (beleértve a testünket és a lelkünket is) a lehető legkevesebbet kárt okozzuk a létezésünk során. Elgondolkodtató nem? Hiszen sokszor egy meggondolatlanul kiejtett szó hatalmas fájdalmat okozhat a másik ember lelkében...

A félév során egyre jobban megismertük az emberi test felépítését, működését és szükségleteit. Az ayurvéda azt mondja, hogy a test megfelelő működéséhez kiemelten fontos a rendszeres napi vízfogyasztás (20kg./1L/nap). A víz, mint testazonos folyadék az anyagcserefolyamatok nélkülözhetetlen eleme, hiánya a szövetek pl.:porcok kiszáradását eredményezi, ami nagyban megnehezíti az izületek működését vagyis lassíthatja a mozgásunkat. A 21. században sokat beszélünk a folyadékfogyasztás szükségességéről, de vajon azt tudjuk-e, hogy a leves vagy a tea már nem számít igazán testazonos folyadéknak, hiszen energia kell a feldolgozásához vagyis a táp illetve gyógy anyagok kivonásához.

Ezeken túl, mára megismertem és fogyasztom a triphalát (3 féle bogyós növényből készült roboráló szer)amely kiegyensúlyozza az egyes dósákat és kíméletesen kipucolja a vékony és vastagbelet, szeliden kitisztítva ezáltal az egész testet. Sikerült még tovább mélyítenem az egyes ászanákhoz tatrtozó ismereteimet és egyre magabiztosabb vagyok a mindennapi gyakorlásomban is. Mostmár az álló ászanákat is kezdem megkedvelni. :)

img_6651.jpg

(Utkatászana - Fotó : Nagy Bernadett)

Azt érzem, hogy kezdek megtanulni rendszerben gondolkodni. A tanáraim szeretettel motiválnak abban is, hogy folytassam a napi gyakorlást és maradjak azon az úton, amit 2014 novemberében elkezdtem. Jónéhány terápiás javaslatot (lásd triphala, segédeszközök használata) azonnal alkalmazni tudtam  a mindennapokban és ezektől az apró változtatásoktól folyamatosan egyre jobb lesz az életminőségem is.

Az utolsó konzultáción pedig Kopeczni Kata megmutatta az érintés és az intuíció fontosságát. Megtanultuk és felismertük azt, hogy szeretettel és tisztelettel érintsük meg azokat az embertársainkat, akik majd jógára jönnek hozzánk és fontos, hogy ugyanígy bánjunk saját magunkkal is.

Holnap indulok egy jógatáborba Tápiószentmártonba ígérem, hogy erről is beszámolok Nektek vagyis folytatása következik... :)

Megjegyzés: A képzést a leendő oktatókon kívül azoknak is ajánlom, akik jobban meg szeretnék ismerni a test és a lélek működését és egyszerű, de praktikus módszerekkel javítani szeretnének a mindennapi életükön. Higgyétek el, hogy több örömben lesz részetek, mert a jógával és az ayurvédával harmonikusabbak lesznek a hétköznapjaitok. És nem mellesleg egy csomó érdekes embert is megismerhettek. :)

img_6679.jpg

(Mártival gyakoroljuk a jógaheveder használatát.)

Az iskolám honlapja: www.sarasvati.hu