Egy videóklip margójára... (Magyarország halld szavam)

Mondhatnám azt is, hogy ez csak egy dal néhány énekessel, egy kórussal meg profi hangszereléssel, de ennél azért többről van szó. A dallam, a videó és a szöveg többszöri meghallgatása után eszembe jutott néhány gondolat, hiszen a segítő foglalkozás mellett hobbi szinten PR-ral is foglalkozom. Noshát vegyük elő a fehér PRnyulat a fekete  cilinderből...

A werkfilm jellegű klip egy profi hangstúdióban játszódik.  A nézőnek az az érzése támad, hogy most (végre) bekukucskálhat a kulisszák mögé. Valóban látjuk a kórus egyes tagjait (főként helyes lányokat, hiszen szépséggel minden eladható), egy pillanatra rálátunk a monitorokra, a keverőpultra, látjuk az AKG mikrofonokat és a karvezetőt ahogyan dirigálja a kórust végül a nyomtatott dalszöveget is megpillantjuk.

Utoljára ilyen jellegű videót Justin Timberlake-től láttam az MTV-n (Can't stop the feeling), amikor szintén többen énekeltek együtt egy hangsúdióban. A dalban Timberlake együtt énekel többek között Gwen No Doubt Stefani-val és az Agymenőkből ismert Kunal Nayyar-ral (RAJESH). Bár Gwen épp autót vezet, Rajesh meg egy asztalon ugrál a klipben,  jaj-jaj ez most mindegy is, mert Magyarországon vagyunk nem Justinnál. (Azok közül az előadók közül egyet sem ismertem fel, akikkel Timberlake együtt bulizik a stúdióban.) 

Elsőre nekem is furcsa volt ez az AMCSI jelleg és még most is kicsit sziruposnak gondolom a klipet a sok ölelkezéssel meg az extraszéles fehér mosolyokkal. Talán lehet, hogy szimplán mosolyirigy vagyok, mert én is ilyet szeretnék, szólok is a fogorvosomnak rögtön.  

A klipnél egyértelmű, hogy nem az én "mindjárt 40-es" korosztályom a fő célcsoport, hanem a mai 16-25 évesek. Desmond pedig Amerikai nem? Akkor viszont már nem is olyan furcsa ez a csillogó cukormáz - legfejebb néhol VASTAG egy kicsit. :-)

A fiatalok megkapják az izmos karú Vastag Csabát jófiú testvérével Tamással együtt, valamint az egyértelműen cuki Radics Gigit, akinek Hála Istennek még mindig kislányosan kacér a nevetése (1.24 mp környéke többször is megnéztem).

A hetvenes évek lázadó generációjának ott van az ikonikus Nagy Feró, aki ugye a Nemzet Csótánya névvel is illeti magát. A nyugdíjas néniknek ott van Molnár Ferenc "Caramel", aki érzékeny lelkivilágával mára elismert zenésszé és dalszövegíróvá nőtte ki magát. Vagyis lefedtük és megcéloztuk a további korcsoportokat, rátérhetünk a rejtettebb üzenetekre.

A videó csúcspontja - nekem legalább is - 2.42-2.52 mp között a várandós Péter Szabó Szilvia (azóta feloszlott NOX Együttes) feltűnése. Egyértelmű, hogy ő énekel a legtisztábban (szerintem) és személyével az Anyaság és Családi értékékek közvetítése is megtörténik a nézők felé.

A dal szövege és poppos stílusa azért is szólhat a fiatal generációnak, mert ők még keresik az útjukat az életben és a  további jövőnk szempontjából nagyon fontos lenne, hogy némi nemzettudatra is szert tegyen ez a korosztály, mielőtt még túlságosan elveszne a fogyasztói társadalom dzsungelében és a kiterjesztett POKEMON GO valóságában. 

A szöveg arra kéri a tiniket és a frissen felnőtteket, hogy ismerkedjenek meg Nemzetünk történelmével. Azokkal az emberekkel, akik ismerve és ismeretlenül bátran új utakra léptek. ("Hány arc és név, ki bátran egy új útra tért...")

Az újítóknak hála "ránk már egy új hajnal kélt...", ahol a mindennapi kihívások ellenére viszonylagos "békében élhetsz". Ennek ellenére tudjuk, hogy  a  21. században is meg kell küzdenünk a népünk szabadságáért, hiszen a jelenlegi globális politikai és gazdasági helyzet új kihívásokkal szembesít minden egyes országot. (Ebbe a  témába most nem  ugrok bele, mert itt most nincs szükség egy komplett politikai és gazdasági elemzésre.)

A dal végső soron EGYSÉGbe hívja az embereket "Küzdünk Egy Emberként egy szabad országért..."és megköszöni az ősök áldozatvállalását.

Néhányan biztosan azt mondják, hogy az Oláh Ibolya által előadott Magyarország című szám szebb volt, mert (a Julcsi szerint is) "azok Mi vagyunk". Ennek a nézőpontnak is van némi igazsága, de a Magyarország sokkal komolyabb és melankólikusabb hangulatú alkotás. A fiatalok ma már nem vevők a sírva vigadás eszméjére, lehetőségeket, dinamizmust és örömet szeretnének kapni az élettől - és milyen igazuk van! Nekünk idősebbeknek nyitottságot és szilárd talapzatot kell biztosítanunk nekik, az ifjak meg hozzáadják a világhoz a friss és egyedi látásmódjukat így a kettő együtt újító egységet alkothat egymással.  

Az "Egy szabad országért" című dalra kis tulzással még táncolni is lehetne, no persze nem a Szűcs Judit féle diszkó stílusban. A ritmus igenis megmozgathat bennünk valamit, ha egy kicsit is átadjuk magunkat a zenének.

Összességében ez egy jól összerakott pop dal, egy fülbemászó sláger egyszerű//könnyen megjegyezhető szöveggel (de miért is várnánk el tőle irodalmi pátoszt). Végső soron a produkciónak hazaszeretetre ösztönző üzenete van és azt remekül közvetíti a világ felé.

Jah a költségekről csak annyit, hogy a stúdió bérlés drága mulatság és percekben mérik a tarifát nem pedig óradíjban. Az meg, hogy Desmond Child meleg jelen esetben nem lényeges, mert a művészvilágban//zeneiparban nem ő az egyetlen ilyen figura és az identitása nem kerül előtérbe, a benne élő kreativitás viszont igen. Aki pedig együtt dolgozik Jon Bon Jovival (Imádom) Cherrel vagy épp megalkotta az Aerosmith Crazy-jét (1993) a pimasz Alicia Silverstonnal a főszerepben nos az csak zseni lehet kérem szépen!

Azoknak pedig, akik félre szeretnék hallani a szöveget, arra szeretném felhívni a  becses figyelmét, hogy ahogyan az operában sem, úgy a popban sem lehetséges minden szót tisztán artikulálni éneklés közben, mert a dallam együttjár hajlításokkal és a rá jellemző egyedi légzéssel, ez pedig sokszor felülírja a Kazinczy féle szép kiejtés szabályait. Tudom miről beszélek hiszen több mint két évtizeddel  ezelőtt kórusban énekeltem és kis ideig énektanárhoz jártam (máig is abszolut hallásom van).

Igen, lehetett volna másféle klipet rendezni több utalással a közelgő 1956-os évfordulóra, de ez most ilyen lett és higgyétek el, hogy megvan a létjogosultsága!

Megjegyzés: A dalszöveg egyszer az egész országnak máskor pedig az egyes embereknek szól, ezért lehet nyelvtanilag kissé szokatlan a hangzása.

www.magyarforradalom1956.hu