Attitűdök

Divat és a megváltozott munkaképességűek...Aki ismer, az tudja, hogy jó stílusérzékkel vagyok megáldva. Sosem gondoltam volna, hogy ezt a két kifejezést - akár szóban, akár irásban  - együtt/egyszerre fogom valaha is használni.

Bár hazánkat a hitelminősítők folyamatosan fenyegetik, és a Wall Street-et sem tudták elfoglalni a bankrendszer ellen tüntető aktivisták, továbbá Obama elnök sem ismerte el, hogy a Fehér Ház kapcsolatban állna a földönkívüliekkel, nálunk új szelek fújnak...

A divatban mindenképp!

Lelkes emberek egy kis csoportja, élükön Zoób Kati divattervezővel, Attitude néven új Magyar márkát teremtett. A ruhákat elnézve két szó jutott eszembe minőség és elegancia. Remek párosítás!

Én azonban inkább arra fókuszálnék, hogy a kollekció darabjait megváltozott munkaképességű dolgozók keltik életre. A projekt kitűnő példája annak, hogy a fogyatékkal élő munkavállalók is képesek értékes, és precíz munkavégzésre. Vagyis a közfelfogással ellentétben tehát, nem csak boríték hajtogatásra, kefe vagy cirokseprű kötésre alkalmasak ezek az emberek. Mostanában pedig különösen fontos ez a példaértékű vállalkozás, mert a kormány szeretné a munkára képes fogyatékkal élőket a munkaerőpiac felé orientálni.

Nincs is ezzel a tervel/elképzeléssel semmi gond, hiszen a munka az ember egyik legalapvetőbb szükséglete. Nemcsak azért mert fizetést kap érte, hanem mert hasznosnak érzi magát, definiálja helyét a társadalomban, közösségi életet él illetve a munka segítségével  - ideális esetben - kifejezheti a saját képességeit és készségeit. Erre pedig mindannyiunknak szüksége van.

(Halkan megjegyezném, hogy a munkához való jogot a Magyar Alkotmány is rögzíti. Az már egy másik kérdés, hogy ezzel a ténnyel jutunk-e előrébb az álláskersés során...No comment a részemről!)

A 2008-as esztendő óta folyamatosan fennálló kaotikus gazdasági helyzetben, ilyen magas munkanélküliség mellett, nem könnyű az elhelyezkedés senkinek sem. A fogyatékkal élők  - szerintem - hátránnyal indulnak a nyilt munkaerőpiacon. Bizonyos munkaköröket meglévő hiányosságaik miatt, egyáltalán nem vagy csak korlátozottan tudnak betölteni. A saját példámból kiindulva én sem tudok a kereskedelemben vagy a vendéglátásban elhelyezkedni, bármennyire szeretnék is...

Úgy tudom, hogy tervezik a rehabilitációs kártya bevezetését, amely kedvezményeket biztosít azoknak a munkáltatóknak, akik fogyatékkal élőket kívánnak foglalkoztatni.

Véleményem szerint a kártya bevezetésével párhuzamosan, ösztönözni kellene az atipikus foglalkoztatási formák elterjedését hazánkban. Itt elsődlegesen a részmunkaidős foglalkoztatásra, valamint a távmunkára gondolok. Ez a két foglalkoztatási forma nálunk igen ritkán fordul elő, pedig tőlünk nyugatabbra nagyon is elterjedt. A közigazgatásban például alig van részmunkaidős státusz.

A távmunka elterjedése a háztartások szélessávú internetkapcsolatainak bővülésével párhuzamosan valósulhat meg. A munkáltatók számára ez a foglalkoztatási forma költséghatékonyabb jellegű, hiszen kevesebb utazási költséget, iroda bérleti díjat, illetve rezsit kell fizetniük. 

Bízom benne, hogy nemsokára arról fogok újságcikkeket  olvasni, hogy a kormány továbbra is kiemelten fontosnak tartja a védett vagy félvédett munkahelyek teremtését. Továbbá növekedni fog a részmunkaidőben és a távmunkában történő foglalkoztatás. Lehet, hogy ez sokak számára utópisztikus elképzelésnek tűnik, de szerintem ebbe az irányba kellene elindulni végre.

Merem feltételezni, hogy az Attitude létrehozásában résztvevő szakemberek a jövőben szívesen megosztják az érdeklődő munkáltatókkal a tapasztalataikat és az eredményeiket is.

Hölgyeim, Irány a legközelebbi bevásárlóközpont! Ne feledjék, hogy a vásárlásaikkal támogatják a fogyatékkal élők foglalkoztatását, és a szinte nem létező hazai textilipart is. Igy gazdasági szempontból két legyet is üthetünk egy csapásra. Érdemes tehát minden szezonban beszerzni majd egy-egy újabb darabot a kollekcióból.

Nem szeretném ha valaki nagy izgalomtól eltévedne, így azt is megmondom nektek, hogy melyik plázába kell elszaladni abban a tűsarkú cipőben.

(ATTITUDE üzlet : Budapest, Allee Center 1. emelet, októberhuszonharmadika utca 8-10.)