Welcome back Miss Jackson...

janetnew.jpg

Közel hét év kihagyás után október elején jelent meg Janet Jackson új albuma az Unberakable (Törhetetlen). Akik pedig szeretik a hölgy stílusát, azok értékelni fogják Miss Jackson új albumát. A második számban (BURNITUP!) maga Missy Eliott is közreműködik. És igen, erre valóban lehetne táncolni. Szuperül koreografált videót találtam a youtube-on Tobias Ellehammer előadásában.

Sajnos magyar nyelven kevés cikket láttam az albumról, dehát kicsi piac vagyunk és a nálunk kissé háttérbe szorul a hip-hop és az R&B zenei kultúra - szerintem.

A régebbi albumok közül máig is kedvelem a Janet-et (1993.) és a Velvet Rope-ot (1997.) Ezekkel a lemezekkel Janet kilépett a családja árnyékából és rálelt a saját stílusára. A Janet című albumon  a kilencvenes évek elején újdonságnak számítottak a dalok közti átkötések - szövegek, hangeffektusok, bevezetések és levezetések.

Ahogy visszaemlékszem a Janet elég formabontóra és fülledtre sikerült (de ez nem baj, SŐT). Az Unbreakable viszont már egy érett és független 49 éves asszony albuma, aki időközben afroamerikaiként Rhythm Nation néven saját lemezkiadót alapított. ((RESPECT!!))

Ezt az albumát már a BMG-vel közösen jelentette meg. Szerencsére a névjegyének számító jellegzetességek - zenei intrók, bevezető szövegek is megmaradtak csak sokkal kiforrottabbak lettek. Janet a fiatalkori önmagához képest itt már egy komoly és egyéni stílust tudhat magáénak, ami inkább a zenére és a társadalmi üzenetek átadására fókuszál. 

A hét év kihagyásra talán azért volt szükség, hogy Janet megtalálhassa a saját útját a változó zenei világban, ezért is hozta létre a saját lemezkiadóját. Elég nagy törés lehetett számára az emlékezetes Super Bowl halftime show Justin Timberlake-kel vagy épp a bátyja Michael elvesztése. Idő kellett hozzá, hogy összeszedje magát.

Több napja hallgatva az albumot, egyre több a személyes kedvencem pl.: Sholulda Know Better, Dammn Baby, Lessons LearnedThe Great Forever vagy épp a címadó dal a BURNITUP!. A hangzásban az R&B és HIp-Hop elemeken kívül a Dance és természetesen a pop is jelen van az albumon. 

Az Unbreakable a stílusok keveredésétől illetve az apró részletektől válik különlegessé, frissé, egyedivé. A szövegek miatt pedig elég személyes hangulatú az album.  Az After you fall-ban főként zongora kíséri Janetet ez a ballada megmutatja a rá jellemző lírai énekhangot. A Broken Hearts Heal-ban viszont már a bátyja Michael előtt tiszteleg, felemlegetve a gyerekkori közös énekléseket és azt, hogy ők ketten sokat nevettek együtt. Aki pedig olvasta Michael önéletrajzát az tudja, hogy ők lelkileg igazán közel álltak egymáshoz.

Egyszóval, aki szereti ezt a zenei  stílust, az hallgatni fogja...sokáig...Ezt garantálom. 

PS.:Ezen a hétvégén eljött pár barátom felköszönteni a 39. születésnapom alkalmából. Az Unbreakable tökéletes zenei aláfestés volt a beszélgetéshez. Hajnali fél kettő után mentek haza miután vacsoráztunk és pezsgőztünk egy jót...Én pedig azóta a No Sleep-et hallgatom ISMÉTLŐN és a lábujjamban is érzem a ritmust...Jöttök hozzám táncolni?? Kedves Janet őszintén örülök, hogy újra itt vagy mert az új lemezedtől nem tudok aludni...You are the QUEEN of InSOMNIA!!!!

(2015.11.22. 4:17)