Hello Kitti

680x0.jpg

Ma este a Nyitott Akadémia keretében egy barátommal meghallgattuk Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus előadását, az önismeretről és az önelfogadásról. A 21. század embere sokmindent tanul és tapasztal, de saját magát igazából még mindig nem ismeri.

Pedig az önismeret és a rendszeres önvizsgálat nagyon fontos a testi//lelki egészség megörzése érdekében. Almási Kitti előadása sok embert vonzott, a nézőtér zsúfolásig megtelt. Sokan jegyzeteket készítettek maguknak talán azért, hogy otthon visszaolvasva memorizálják az önismeretről szóló szaktudást. Az útmutatásra tehát továbbra is  szüksége van az embereknek, de kevés a valódi útmutató.

Almási Kitti rávilágított arra, hogy a mindennapokban többet kell foglalkozni saját magunkkal. Fontos, hogy szeretettel törődjünk a lelkünkkel, a testünkkel és az életünkkel. Bátran vállaljuk fel magunkat - az egyéniségünket - valamint a tetteinket egyaránt.

Folyamatosan vizsgáljuk meg azt, hogy miként reagálunk egy-egy hétköznapi szituációban. Ismerjük meg az alapvető érzelmeinket. Vegyük tudomásul, hogy a cselekedeteink különféle reakciókat válthatnak ki másokban és ennek tudatában éljük a mindennapjainkat.

Kitti szerint - és ebben egyet értek vele - nem kell és nem is lehet minden embert (egyformán) szeretni, de törekedjünk arra, hogy ne ártsunk egymásnak és megfelelő tisztelettel bánjunk az emberekkel.

A mai világban sokan kifelé élnek, ezért nekik csak a külsőségek és mások - IDEGENEK - véleménye a fontos. Ezek az emberek folyamatosan azon stresszelnek a hétköznapokban, hogy a harmadik szomszédjuk vagy a tágabb lakóközösségük mit is gondolhat róluk. Ezért felépítenek egy hamis külső és belső életet, amely telítve van szorongással, mivel egyfolytában arra koncentrálnak, hogy a külvilág felé pozitív képet sugarozzanak önmagukról. Ez a hamis valóság rengeteg energiát von el a személyiségüktől és egy idő után fenntartani sem lehet. 

Ekkor az egész rendszerük összeomlik és újra kell építkezniük. Ebben lehet segítségükre az önismereti módszerek felfedezése illetve a szakemberek által vezetett önismereti csoportokhoz való csatlakozás is.  A csoportmunka során megismerhetik és felfedezhetik a személyiségük rejtett titkait és a fejlődés útjára léphetnek. Fokozatosan elhagyahatják a komplexusaikat és megszabadulhatnak a gyermekkori gátlásaiktól is. A foglalkozások végeztével pedig felismerik majd azt is, hogy "olyanok vagyunk, amilyenek, de mindenkiben vannak egyedi és szerethető tulajdonságok (értékek)".

Tehát ne az egész világ véleménye legyen fontos a számunkra, hanem azé a néhány fős referenciacsoportté (szülők, barátok), akik lelkileg a legközelebb állnak hozzánk. Persze ebben az esetben elengedhetetlen feltétel a csoporttagok közti őszinte, nyílt és kölcsönös visszajelzésen alapuló kommunikáció.

Másfél óra azonban kevés az önismeret alapjainak az elsajátításához, de egy szuggesztív előadás elindíthat bennünket azon az úton, hogy jobban figyeljünk befelé és néha a csendet válasszuk...

Kép forrása: www.ridikulmagazin.hu