A wc-től a Jupiterig és vissza...

A múlt vasárnap megnéztem a Korvin Mozi felújított Korda termében  a Jupiter felemelkedése című Wachowski  filmet. Az új sci-fit  szinte divattá vált szétalázni a különböző filmes fórumokon. A legnagyobb mozis portálok is csak közepesre értékelték a filmet. 

Mindenesetre az biztos, hogy gondok voltak a produkció körül, mivel eredetileg 2014. nyarán szerették volna forgalomba hozni a grandiózus művet. Egyes pletykák szerint a stúdió megkérte a rendezőket, hogy tegyék a filmet korhatár nélküli besorolásúvá, így jelentős részeket vághattak ki Jupiter (Mila Kunis) történetéből.

A trélert tavaly decemberben láttam először és azonnal megfogott a monumentális látványvilága. A történet azonban ennek ellenére viszonylag egyszerű: él a földön egy orosz származású - természetesen amerikai - huszonéves lány, aki takarítással - konkrétan WC pucolással -  keresi a mindennapi kenyerét. Majd egyik pillanatról a másikra majdnem elrabolják őt az őrzők mert kiderül róla, hogy az Univerzum egyik legnagyobb családjának az újraszületett és a Földre reinkarnálódott tagja. Egyfajta visszatérő, akit jelentős rész illet meg a családi vagyonból. De az utólsó előtti pillanatban betoppan egy Caine nevű lefelébukott égjáró Channing Tatum személyében és megmenti a lányt az üldözői elöl.

Mindenesetre a szétszabdalt  szerelmes történet, tökéletes hétvégi kikakpcsolódást nyújt a sci-fi rajongóknak és a 8-12 éves gyerekeknek. Mi azonban koncentráljunk inkább a másodlagos üzenetekre és az alcímre, amely így hangzik: Expand your Universe vagyis Tágítsd ki az Univerzumodat.

A film uralkodó családja - az Ambraschs -  ültetvényként tekint a földre, ahol ha a populáció elér egy bizonyos egyedszámot, akkor bekövetkezik az aratás. Az aratás egy állítólag humánus eljárás, amely  a nyomorúságos földi élet tényleges megváltása lehet. De a történetből  nem derül ki, pontosan, hogy miként fogunk megváltódni és, hogy  hová is kerül a lelkünk az eljárás után...Lehet, hogy a lényeg a kivágott részekben keresendő...

Az uralkodó házat szolgáló fajok között találhatunk hüllőket is, akik pontosan úgy néznek ki, mint a legendabeli sárkányok. A mai divatos összeesküvés elméletek hívei szerint a sárkányok más formában ugyan, de még ma is köztünk élnek. Az örzők pedig, akik elvégzik a piszkos munkát olyanok, mint a népszerű szürke, nagyszemű ufo figurák.

További látványos motívum, hogy a szárnyát vesztett Caine fénysugáron viszi fel Jupitert a hajójára, egy többszáz méter magas chicagoi felhőkarcoló mellett. De láthatunk a filmben  felvillanni egy tipikus angliai gabonakört is. Miután pedig fél Chicagót szétlövik a gonosz idegenek, az égjáró menekülés közben elmagyarázza Jupiternek a klasszikus memóraitörlést is, amit az ufoeltérítések alanyai szenvednek el az 1960-as évek eleje óta.

Az ember termtéséről pedig csak annyit, hogy Wachowskiék szerint mi egy 100.000 évvel ezelőtt betelepített és sokféle módon keresztezett faj vagyunk, akik fontos nyersanyagnak minősülnek az Ambrasachs család számára az örök élet folytonos fenntartásához.

A végső üzenet szerintem mégis az, hogy amíg mi itt a földön jelenleg a pénzért, az olajért, meg a világ pénzügyi újrafeolsztásáért harcolunk, addig a kinti világ nem is olyan sötét és hideg, hanem sokkal színesebb, izgalmasabb és hatalmasabb, mint gondolnánk. Olyanok vagyunk, mint a halak a szépen berendezett akváriumban, akik nem is tudják, hogy létezik a biológiai diverzitást biztosító beláthatatlan és lehetőségekkel teli óceán.

Ideje lenne néha felfelé is nézni, mert az égbolt csodákat rejt. Egyszóval elő a távcsövekkel! Akinek nincs csillagász távcsöve, az rendelhet az e-Bayről vagy biztosan talál egyet a Jófogáson is, mert mégiscsak Magyarországon élünk, Chicago pedig messze van...

Mindenesetre egy valóban fontos  kérdés azért megválaszolatlan maradt a számomra: ebben a színes, szagos és csilli-villi Univerzumban hol is lakik az Egy Végtelen Teremtő?