Rebel Heart avagy a szív lázadása

 

madonna-rebel-heart-controversy.jpg

 

//Rebel heart - a marketing gépezet beindult...// 

Ismét demók tüntek el a márciusban megjelenő Madonna album kapcsán. Arról már írtam,hogy ez  gerillamarketing  is lehet a promóciót illetően, de most nézzük meg a másik nagy húzást, amire azt mondtam, hogy kiváncsi leszek rá. Vagyis elemezzük az éppen aktuális  üzenetet! Ehhez először is meg kell néznünk az album borítóját.

Az énekesnő szépia hatású portréját fekete zsinorral kötözték át és a fotó a 80-as évek végi Madonnát idézi. Az album  címét a nyaka aljára tetoválták egyfajta nyakláncként vagy bélyegként, de a cím lehet akár egy pozitív jellegű skarlátbetű is. A fényesfeketén csillogó felirat textúrája olyan, mintha az emberi bőr szerves része lenne, csak más színben ragyog. Madonna 2015-ben egy lázadószívű asszony bőrébe bújt és harcos amazonná  - esetleg polgárjogi aktivistává - varázsolta magát.

Az énekesnő  hivatalos instagram oldalán a rajongók és a stáb által készített feketén zsinórozott portrék láthatók Martin Luther Kingről, Frida Kahloról, (Madonna kedvenc festőművésze.) John Lennonról, Marilyn Monroeról, Nelson Mandeláról, Bob Marleyről és Salvador Daliról. A képek máris nagy vihart kavartak világszerte mivel sokan azt gondolták, hogy az 56 éves énekesnő a fent nevezett művészekhez/vagy emberjogi aktivistákhoz kívánja hasonlítani önmagát. Vannak, akik persze még ennél is jobban megcsavarták a történetet és rögvest rasszistának kiáltották ki a pop középkorú királynőjét.

A vádakra reagálva Madonna a facebook oldalán az alábbi közleményt osztotta meg a nagyérdeművel: 

„Sajnálom! Én nem hasonlítom magam egyikőjükhöz sem, csak felnézek rájuk és elismerem a „lázadó szívüket”. Ez nem bűncselekmény, sem sértés vagy rasszizmus. Ugyanúgy megcsináltam ezeket Michael Jacksonnal, Frida Kahloval és Marilyn Monroe-val is. Azt mondom olyan vagyok, mint ők? NEM. Csak azt mondom nekik is „lázadó szívük” van. Másrészt nem én csináltam a képeket, hanem a rajongóim. Én csak újra posztoltam azokat. A rajongóim sem rasszisták!” 

Aki ismeri "M" eddigi életművét, az tudja, hogy mindig is voltak olyan hátrányos helyzetű társadalmi csoportok vagy eszmék, amiket támogatott és a végsőkig kiállt mellettük. Mindennek lehet nevezni őt de rasszistának  semmiképpen sem (akkor csak fehér táncosokkal dolgozott volna a szinpadon).  Talán inkább Idealista a világot illetően...

És, hogy Madge mire szeretné felhívni a figyelmünket 2015-ben?

Arra, hogy a mindennapi életünk irányítójaként ne az agyunkat, hanem a szívünket és a(z) (meg)érzéseinket használjuk inkább. Ugyanis ha végigtekintünk az emberi történelmen, akkor azt látjuk, hogy mindig is voltak olyan kiemelkedő egyének, akik egy vagy több lépéssel előrébb jártak a kortársaiknál a művészetek, a tudományok, a politika vagy a vallás (GANDHI!!!) területén. Ezek a személyek mind egytől egyig korszakalkotó zsenik vagy spirituális lángőrök, mert haladásra ösztönözték a környezetüket. Gondolok itt továbbá Newtonra, Goethe-ére, Michelangelora vagy az újkori történelem egyik legnagyobb zsenijére Leonardo da Vincire (imádom!!!). 

Martin Luther Kingnek volt egy álma. Szeretett volna egy olyan világban élni, ahol nem létezik többé faji alapú hátrányos megkülönböztetés. John Lennon egy határok nélküli békés bolygót képzelt el mindannyiunknak. Goethe spirituális beavatott volt, aki az irodalom segítségével mindenkinél több szellemiséget és fényt közvetített a földi szférák felé. Sir Isaac Newton pedig felfedezte a gravitációt, ami az egyik legfontosabb összetartó erő az Univerzumban.

Ezek az emberek - vagy hívjuk őket inkább a Fény Őrzőinek -  mind megváltoztatták az emberi történelem menetét, mert azt az utat követték - akár a saját önfeláldozásuk árán is -  amit  a szívük diktált a számukra.  Nem álltak le és nem rettentek meg a kihívásoktól vagy a fenyegetésektől sem. Mára pedig egyértelműen bebizonyosodott, hogy rendkívüli életutat jártak be és szellemi örökségük szinte felbecsülhetetlen az emberiség számára.

Madonna nem csinált mást csak összeszedte azokat a lázadó szívű példaképeket, akiket - így az ötvenes évei közepén - éppen fontosnak gondolt. Majd újra reflektorfénybe és csatasorba állította őket azért, hogy a példájukon keresztül elgondolkoztasson és cselekvésre ösztönözzön mindannyiunkat egy tisztább és élhetőbb világért. Zseniális húzás nem? (Mert már megint mindenki róla beszél és arra figyel, amit mondani akar.)

Ha tehát azt szeretnénk, hogy a  világ pozitív irányba változzon meg, akkor kövessük Mi is  ugyanazt az utat, mint az örök példaképek! Hallgassunk mi is arra lelki sugallatra, amit a lázadó szívünk diktálni akar nekünk!!!

"I have a dream!" vagyis "Van egy álmom"- mondta Martin Luther King. 

A te álmod milyen???

(Vannak egyáltalán még álmaid?? Ha vannak ne felejtsd el megélni őket!!)

source: fox59.com